Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Los Angeles şehrinde yaşayan gazeteci Ediz Tiyanşan, CRI Türk’te Tuğçe Akkaş’ın hazırlayıp sunduğu “Güne Başlarken” programına konuk oldu ve ABD gündemindeki gelişmeleri değerlendirdi.

ABD’nin iklim değişikliği konusunda küresel öneme sahip bir zirveye ev sahipliği yaptığını aktaran Ediz Tiyanşan, iki günlük zirvenin açılışını ev sahibi sıfatıyla ABD Başkanı Joe Biden’ın gerçekleştirdiğini belirtti.

Biden’ın yaptığı açıklamalarda ABD için yeni, önemli hedefler de belirlediğini ifade eden Tiyanşan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Önceki Başkan Trump, iklim değişikline inanmıyordu. Paris İklim Anlaşması’ndan da çıkmıştı. Biden’ın başkan olduktan sonraki ilk işi anlaşmaya geri dönmekti. Biden karbon emisyonunu kısıtlamak için yeni hedefler belirledi. Biden ‘Dünya zamanımızın varoluşsal krizini aşmak zorunda.’ ifadesini kullandı.
Joe Biden, ABD’nin sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2005 yılı seviyesinin yüzde 50 ile 52 oranında altına indireceği taahhüdünde bulundu. Sanayi tesislerinde karbon salınımını azaltan teknolojilerin kullanılması gibi hedefler yer alıyor.

Bu zirvede diğer liderler de konuşma yaptı. Özellikle Avrupa Birliği’nde (AB) önemli hedefler bulunuyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’dan olumlu bir tepki geldi. Biden’ın yeni koyduğu hedefe ilişkin övgüyle bahsetti, iklim değişikliğiyle mücadelede etki yaratacağını ifade etti.

TÜRKİYE’NİN ZİRVE MESAJLARI

Türkiye de zirveye katılan ülkelerden biriydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iklim değişikliğinin tüm dünyayı olumsuz etkilediğini kaydederek Türkiye’nin de iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak amacıyla yoğun bir çaba sarf ettiğini söyledi. Erdoğan son 18 yılda 5,1 milyar fidan dikerek ülkedeki orman varlığını 21 milyon hektardan 23 milyon hektara çıkardıklarını açıkladı. Türkiye’de aynı zamanda 2030 yılına kadar sera gazı salınımında yüzde 30’a kadar azalma sağlanmasını beklediklerini bildirdi.

Burada altını çizmemiz gereken bir konu var; dünyanın büyük çoğunluğunun Paris Anlaşmasına üye olduğunu söylemiştik. Türkiye buna imza atmamış olan sayılı ülkelerden biri. Cumhurbaşkanı Erdoğan, benzer ekonomik seviyedeki ülkelerle eşit şartlarda olmak kaydıyla küresel iklim eylemine katkı sunmaya devam edeceklerini vurguladı.

ABD’NİN CALIFORNIA EYALETİNDE FOSİL YAKITLI OTOMOBİL YASAKLANACAK

ABD gibi bazı ülkeler yenilenebilir enerjide teknolojiler geliştirerek fosil yakıtlardan uzaklaşmayı istiyor. California gibi bu konuda ilerlemiş eyaletlere bakacak olursak, teknoloji ilerlemiş durumda. Burada elektrikli otomobiller kullanılıyor, bunların şarj istasyonları yaygın biçimde kullanılıyor.
California’nın hedefleri de federal hükümetin hedeflerinin önünde. California 2035 yılından itibaren fosil yakıt kullanan araçların satışını tamamen yasaklayacak. Dolayısıyla sadece var olan araçlar kalacak onlar da bir süre sonra tedavülden kalkmaya başlayacak. California dünyada liderlik yapıyor diyebiliriz. AB de bunun ardından geliyor. Türkiye’de de birtakım projeler var. Türkiye elektrikli otomobil konusunda nasıl adımlar atacak bunu merakla bekliyoruz.

ÇİN VE ABD’DEN ÖNEMLİ MESAJ

Dünya liderliğine baktığımızda da Çin’in hedefleri bulunuyor. ABD Trump ile Paris Anlaşması’ndan çıkarken, Çin uzun vadeli planlar yapıyordu. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping de bunlara değindi. Ülkesinin birkaç yıl içinde kömür tüketimini sıkı bir şekilde denetleyeceğini ve 2026 ile 2030 yılları içinde de fosil yakıt tüketiminin azaltılacağının altını çizdi. En önemlisi de Çin, 2060 yılı itibarıyla karbon salınımını sıfıra indirmeyi planlıyor. ABD ve Çin karbon salınımı konusunda dünyanın en tepesindeki iki ülke. Dolayısıyla uzun bir süre sonra aralarındaki rekabete rağmen iki ülkenin karşılıklı olarak taahhütlerde bulunması dünyanın geri kalanına da iklim değişikliyle mücadele konusunda önemli bir mesaj veriyor.”