People’s Daily Online / Zhong Sheng
Çin yayıncılık düzenleme kuruluşu Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi (NRTA), kısa süre önce BBC World News’ün, ciddi ihlaller yüzünden ülke yayın yapmasının yasaklandığını açıkladı. NRTA, bu kuruluşun bu yıl yayın yapma başvurusunu kabul etmeyecek.
Böyle bir karar meşru ve mantıklıdır. Ancak, Bazı Britanyalı politikacılar halen sahte haberleri teşvik ediyor ve siyaha beyaz, diyor. Bu onların Çin’e karşı ideolojik ön yargılarını ortaya koyuyor.
Britanya tarafından yapılan açıklama tamamen temelsizdir. Bu yıl başında, Britanya’nın iletişim düzenleme kuruluşu Ofcom, Çin yayın kuruluşunun “siyasi niteliğini” gerekçe göstererek, CGTN’nin Britanya’da yayın lisansını iptal etti. Bu Çin medya kuruluşunun itibarını ciddi biçimde zedeledi ve iki ülke arasındaki kültürel değişimlere zarar verdi. İlk başta Britanya tarafı Çin medyasının çıkarlarına zarar verdi, bu yüzden Çin’in ulusal çıkarlarını ve haberlerin doğruluğunu korumasını koruyan haklı hareketini suçlayacak bir durumda değil. Masumu oynamak ve sözde basın özgürlüğü yaygarası yapmak sadece Britanya tarafının ikiyüzlülüğünü ortaya koyar.
HABERCİLİK İLKELERİ YOK SAYILIYOR
Basın özgürlüğü asla yalan haberlerin kılıfı olamaz. BBC, Covid-19’un yanı sıra, Xinjiang’daki terörizmle mücadele ve aşırılığa son verilmesi hakkında yaygara kopardı. Haberleri tamamen gerçekleri ve gazeteciliğin ahlaki ilkelerini göz ardı etti. BBC yalan haberleri açığa çıkarıldıktan sonra bile, kendisini “dünyanın en güvenilen uluslararası haber yayıncısı” diye tanımladı, bu 1,4 milyarlık Çin halkının öfkesini daha da artırdı.
İngiltere’nin Çin medyasını acımasızca bastırması ve BBC’nin Çin hakkındaki haberlerindeki söylentiler, bazı Britanyalı insanların Çin’e karşı kökleri derinde olan siyasi ön yargılarından kaynaklanıyor. Britanyalı akademisyen Martin Jacques BBC’nin Çin’in adını karalamak için Soğuk Savaş gündemini takip ettiğine inanıyor.
İngiltere dâhil Batılı ülkelerin kamuoyu Batı medyasının azalan inanılırlığını eleştirdiğinde, bazı Britanyalı politikacılar, Çin hakkında yalan haberler hazırlayarak haberlerin gerçekliğini halen göz ardı ediyorlar. Bu onların çarpık değerlerini ve ahlakını tümüyle gözler önüne seriyor.
Hiçbir ülke sahte haberlere göz yumamaz. Çin hükümeti ve Çin halkı Çin’e alçakça saldıran ve karalayan haber yayınlarını asla kabul etmeyecektir. Bu noktayı göz ardı eden ve 1,4 milyarlık Çin halkının yanı sıra insan vicdanına ve adalete karşı duranlar bu işin altından kalkamazlar ve bedelini öderler.