China Daily
BBC, çalışanlarında hangi becerileri arıyor? Yurt içi ve yurt dışından bazı aktif internet kullanıcıları bunu aşağıda gösterildiği gibi özetledi.
Konu yaratma becerisi, ancak önce sonuca varma ve daha sonra onu kanıtlamak için kanıt arama ilkesini takip etme; düşük bir kamera ayağı kullanma ve görüntünün gerçeği yansıtan gizli bir kameradan alınmış gibi görünmesini sağlamak için kamera sallama yeteneği; röportaj yapılan kişileri yanlış yorumlamak için dış ses kullanan son biçimleme teknikleri uygulama; suç dünyasının özel efektlerini yaratmak için koyu renk filtresi ve fon müziği kullanmak.
Özellikle, Çin haber yorumlarında, BBC, bu yeteneklerini geliştirmesi ve pratikte kullanmaları için muhabirleri ve editörlerini teşvik etmek konusunda bir huzursuzluk hissetmiyor. Çin’in Covid-19 önleme ve kontrol altına alma önlemleri konusundaki son haberlerinden birinde BBC, ülkede terörle mücadele tatbikatıyla ilgili bir video göstererek, izleyicilere, videonun Çin’in salgını önleme ve kontrol altına alma dairesinin yasaları şiddetle uyguladığı ve insan haklarını ihlal ettiğini kaydettiğini bildirdi.
Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nden bir haberinde China Daily, BBC’nin programında olduğu gibi aynı yerlerde sözde “insan hakları” konularında insanlarla yaptığı röportajda, sadece İngiliz medya kuruluşunun programında yutturmaya çalıştığı “gerçeklerin” hiçbirinin doğru olmadığını ortaya çıkardı.
BBC MESLEKİ ETİK VE GAZETECİLİĞİN KURALLARINI İHLAL ETMEKTEN RAHATSIZLIK DUYMUYOR
Ancak BBC, mesleki etik ve gazeteciliğin kurallarını açıkça ihlal etmekten rahatsızlık duymuyor. Diğer bir örnekte, BBC, Çin’in Covid-19 salgını önleme ve kontrol altına alma önlemleri konusundaki bir programında sokaklarda bazı Çinli insanlarla rastgele röportaj yaptı. Bazı insanlar, Çin’in, başka bir ülkeden gelmiş olabilecek virüsü kontrol altına almada Britanya’dan daha iyi iş çıkardığını söylediği zaman, BBC sunucusu alaycı biçimde Çin hükümetinin halkının beynini yıkadığı yorumunda bulundu.
Dünyanın, Çin hakkında daha fazla şey bilme ihtiyacı olduğunda, bazı Batı medya kuruluşları gerçekten insanları haklarından mahrum bırakıyorlar.
İngiliz gazeteci ve Çin konusunda araştırma yapan Martin Jacques’in dediği gibi, Batı, Çin’in başarısını kabul etmeyi öğrenmeli ve Çin’i rezil etmeye çalışmanın sonsuza kadar sürmeyeceğini bilmeli. Ve ayrıca Batı medyası her zaman, sonsuza kadar geçmişte yaşayamayacağını aklında tutmalı.