Japonya hükümeti bugün Fukuşima nükleer santralinde biriken radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltma kararını resmen açıkladı. Karar, Çin ve Güney Kore gibi ülkelerin tepkisine yol açtı.

Çin Dışişleri Bakanlığı bu sabah bir açıklama yaparak, ciddi endişelerini belirtti ve Tokyo’nun Uluslararası Atom Enerjisi Ajansıyla gerekli istişareleri yapmadan boşaltma sürecini tek taraflı başlatmaması gerektiğini vurguladı.

Ardından Çin Dışişleri Bakanlığı’nın olağan basın toplantısında Fukuşima meselesi gündeme geldi.

Japonya’nın ulusal yayıncısı NHK’den bir muhabir, “Normalde her nükleer tesiste atık su çıkar. Çin, Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve bazı Avrupa ülkeleri kendi kriterlerine göre okyanusa veya havaya boşaltım yapıyor. Boşaltma sorunu için bilimsel ve objektif değerlendirme yapılmalı” ifadelerini kullanarak, Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün değerlendirmesini sordu.

Sözcü Zhao Lijian, Fukuşima nükleer santralinde dünyanın en yüksek dereceli nükleer kazası olduğunu hatırlatarak, biriken atık su ve normal işleyişindeki santral atık suyunun tamamen farklı olduğunu vurguladı.

Sözcü, UAEA uzmanlarına Fukuşima’dan nükleer atık suyun okyanusa boşaltılması halinde komşu ülkelerin deniz ortamı ve halk sağlığı durumunun ciddi etkileneceğini belirtti. Ayrıca, işlenmiş atık suyun içinde bile diğer radyoaktif unsurların bulunduğu için artırma işlemleri gerektiğinin altı çizildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan “Japonya’nın şeffaf olduğu” açıklamasıyla ilgili olarak, ABD’nin çevre sorununa büyük önem veren bir ülke olarak bu somut çevre sorununu ciddiye almasını beklediklerini söyledi.