Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, dünkü basın toplantısında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) de Çin gibi Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) ABD’de virüsün kaynağına dair araştırma yapmaya davet etmesini umduklarını kaydetti.

Sözcü, bugünkü olağan basın toplantısında, bir gazetecinin “Çin’in DSÖ’nün ABD’de ilgili araştırma yapmasını resmen talep edip etmeyeceği”yle ilgili soruyu yanıtlarken, Covid-19 virüsünün kaynağının araştırılmasının karmaşık bir bilimsel konu olması nedeniyle ilgili çalışmaların dünyadaki bilim insanlarının iş birliğiyle gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Sözcü Wang, hep açık ve şeffaf bir tutum benimseyen Çin’in virüsün kaynağına dair araştırmalar konusunda DSÖ ile sıkı iş birliğini sürdürerek DSÖ uzman ekibine büyük destek sağladığına dikkat çekti.

Wang, “Pek çok ipucu ve inceleme, virüslerin ve salgının 2019’un ikinci yarısından itibaren dünyanın birçok yerinde ortaya çıktığını göstermiştir. DSÖ, gerçeklere ve sorumluluklara dayalı olarak diğer ülkelerde ve bölgelerde benzer araştırmalar yürütmelidir.” dedi.

Sözcü, ilgili tarafların Çin gibi virüsün kaynağına dair araştırma konusunda aktif, bilimsel, şeffaf ve iş birliğine dayalı bir tutum benimsemesi ve DSÖ’yü kendi ülkelerinde araştırma yapmaya davet edip küresel salgınla mücadele iş birliği ve insanlığın sağlık ortaklığı için gerekli sorumluluk ve yükümlülükleri üstlenmesini umduklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan Sözcü, Çin ve ABD’nin iklim değişikliğiyle mücadele alanında geniş ortak çıkarlar ve iş birliği alanına sahip olduğunu belirtti.

Küresel kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Asya Topluluğu (Asia Society) tarafından dün yayınlanan bir anket sonucu, ankete katılanların yüzde 56’sının ABD’nin iklim değişikliği konusunda Çin ile iş birliği yapmasını umduğunu gösteriyor.

Çin’in bu konu hakkındaki tutumunu açıklayan Sözcü Wang, “Geçen yıl, Çin, iklim değişikliğiyle mücadele için art arda bir dizi politika açıkladı, 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarının zirvesine ulaşma hedefi ve 2060 yılına kadar karbon nötr vizyonunu ortaya koydu. Tüm bunlar, Çin’in iklim değişikliğiyle aktif bir şekilde mücadele etme ve insanlığın kader ortaklığının oluşumunu hızlandırma kararlılığını yansıttı.” ifadesini kullandı.

Çin ve ABD’nin bu alanda verimli bir iş birliği gerçekleştirdiğini ve Paris Anlaşması’nın imzalanması ve yürürlüğe girmesinde olumlu ve yapıcı bir rol oynadığını hatırlatan Wang, ABD’nin Paris Anlaşması’na yeniden katılmasını olumlu karşılayarak ABD dâhil tüm taraflarla birlikte anlaşmanın kapsamlı ve etkili bir şekilde yürütülmesini hızlandıracağını kaydetti.