Editörün notu: Joseph S. Nye, Jr., Harvard Üniversitesi John F. Kennedy School of Government’ın eski dekanı ve “Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump” kitabının yazarıdır.

Röportaj: CGTN / Joseph S. Nye

CGTN: Trump sert güç kullanma konusunda iyiyken, Biden’ın yönetiminde akıllı güç kullanma yeteneğini nasıl değerlendireceksiniz? Yurt içinde ve yurt dışında güveni yeniden kazanabilir mi?

Joseph S. Nye: Trump akıllı gücü asla anlamadı. Referans çerçevesinin dışındaydı. Trump’ın bütçe müdürü, sert güce yatırım yapmak ve Dışişleri Bakanlığı için fonları kesmek istediklerini söyledi. Biden uluslararası ilişkilerde uzun bir deneyime sahip ve akıllı gücün önemini anlıyor. Biraz zaman alsa da, yurt içi ve yurt dışında güveni yeniden tesis edebileceğini düşünüyorum.

CGTN: Biden göreve başladığından bu yana birçok uluslararası kuruluşa yeniden katıldı. Biden’ın eylemleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Nye: Trump akılsızca Paris İklim Anlaşması’ndan ve Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) çekildi. Biden’ın ilk eylemlerinden biri her ikisine de geri dönmekti. Bu hem öz olarak hem de Amerika’nın akıllı güç imajı için iyidir.

CGTN: Eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından uluslararası ilişkilerde popüler hale getirilen akıllı güç kavramını sert ve akıllı gücün bir bileşimi olarak tanıttınız. Bu konseptin Biden’ın Çin ile ilişkilerine uygulanabileceğini düşünüyor musunuz? Nasıl olacak?

Nye: Ne sert ne de akıllı güç tek başına akıllı güçteki kombinasyonları kadar etkilidir. Umarım hem Amerika Birleşik Devletleri (ABD) hem Çin bunu ilişkilerinde anlayacaktır. Açıkçası, Güney Çin Denizi gibi yerlerde sert güçte stratejik rekabet olacak, ancak genel ilişkimiz benim iş birlikçi rekabet dediğim şey veya diğerlerinin rekabetçi birlikte yaşama dediği şey. İlişkinin iş birlikçi boyutunu unutmamak önemlidir ve akıllı bir güç yönü varsa bunu sürdürmek daha kolaydır.

CGTN: “Dış Politika” üzerine bir makalede, Biden yönetiminin Çin’e boyun eğdirme çabalarından vazgeçmesi, onun yerine ilkesel olarak desteklenen bir güç yarışmasıyla üstünlük kazanması gerektiği söyleniyor. Çin-ABD rekabetiyle ilgili görüşünüz nedir?

Nye: Çin zorbalık yapmak için çok büyük, fakat Henry Kissinger’ın dediği gibi, istikrarlı bir düzen hem güç hem de meşruiyet dengesine bağlıdır. İlke tarafından desteklenen güç budur.

CGTN: Trump, Çin’e karşı sert bir tavır alırken, Biden yönetimi Çin ile ilişkilere “sabırla” yaklaşmaya istekli olduğunu gösterdi. Biden’ın Trump’ın Çin politikasını tersine çevireceğini düşünüyor musunuz? Neden ya da neden olmasın?

Nye: Trump, Çin ile ilişkilerinde beceriksizdi, ancak Washington’da Çin’in karşılıklılık uygulamadığına dair iki partili bir his var. Bu, Biden’ın Trump’ın politikasının bazı zorlu yönlerini, başarısız olduğu iklim ile salgınlar gibi ortak çıkarlar üzerinde iş birliği yapma isteği ile birleştirerek daha öngörülebilir ve kibar bir şekilde koruyacağını gösteriyor.

CGTN: Yeni başkanın ABD’nin Avrupa Birliği (AB) müttefikleri ile ilişkilerini onarmaya ve Asya’ya daha fazla ilgi göstermeye istekli olduğu bildiriliyor. Amerika, transatlantik ilişkiyi ve Asya pivot stratejisini canlandıracak mı? ABD ile AB’nin Çin’e karşı ortak bir strateji oluşturacağını düşünüyor musunuz?

Nye: Biden, NATO’ya olan bağlılığını ve Trump’ın AB ile ilişkilerinde yarattığı zararı telafi etmekle ilgilendiğini ifade etti. Biden’ın ayrıca, Avrupalılarla Çin’in ekonomik faaliyetlerine ilişkin ortak bir görüş ihtiyacını ve kurallara dayalı bir sistemi güçlendirmenin önemini tartışması muhtemeldir.