Çin’in Avrupa Birliği (AB) Misyonu sözcüsü, Çin Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi’nin BBC World News’in Çin’deki yayınlarını durdurma kararının meşru ve mantıklı olduğunu açıkladı.
Çin’in AB Misyonu’nun internet sitesinde bugün yer alan açıklamaya göre, misyon sözcüsü, AB’nin BBC World News’in yayınlarının Çin’de yasaklanmasına ilişkin yaptığı açıklama hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Sözcü, açıklamasında “Bir süredir BBC World News tarafından yapılan yayınlar, radyo ve televizyon idaresine dair yönetmelik ile yabancı kanalların uydu yayınlarına yönelik yönetmeliğin ilgili kuralları ile haberlerin doğru ve adil olması şartını ihlal etmenin yanı sıra, Çin’in ulusal çıkarlarını ve birliğini baltalıyor. Bu davranışlar, yabancı kanalların Çin’de yayın yapması için uyması gereken şartlara aykırı. Dolayısıyla Çin Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi, kanalın yayın başvurusunun bir yıl süreliğine kabul edilmeyeceğini bildirdi.” ifadesini kullandı.
Gerçeklik, tarafsızlık ve adalet ilkelerinin gazeteciliğin temel gerekliliği ve basın özgürlüğü için önemli bir ön koşul olduğunu vurgulayan sözcü, yanlış bilgilerle mücadelede çifte standart uygulanmaması gerektiğini, çifte standart altında basın özgürlüğünün sadece dezenformasyon özgürlüğü anlamına geldiğini dile getirdi.
Sözcü, ayrıca Hong Kong’daki kamuya ait radyo ve televizyonların da Çin Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi’nin kararı doğrultusunda, BBC’nin ilgili yayınlarını durdurduğunu, AB’nin bunu bahane ederek Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası hakkında söylentiler yaratma hakkına sahip olmadığını kaydetti.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi sözcüsü (EEAS), dün yaptığı açıklamada, Çin’in BBC World News’in yayınlarını durdurma kararının ifade ve medya özgürlüğünü kısıtladığını savunmuştu. Açıklamada, Hong Kong’daki radyo ve televizyonların da BBC’nin ilgili yayınlarını durdurmasının, Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası’nın yürürlüğe girdikten sonra idari bölgedeki özgürlüğün zarar gördüğünü yansıttığını iddia etmişti.