Haber: CRI Türk Dış Haberler Servisi

Çin’in geliştirdiği aşıların “etkinliği” yönündeki Batı basınındaki çıkan haberlere yanıt Çin CDC Direktörü Gao Fu’dan geldi. Gao, “Aşılama sürecini, doz sayısı ve aralıkları gibi yeni ayarlamalarla ve farklı aşı türleri ile ardışık aşılamayı benimsemeyi düşünebileceğimizi önerdim.” ifadelerini kullandı.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Gao Fu’nun Covid-19 aşılarına dair yaptığı konuşmanın Batı basını tarafından “etkisizlik itirafı” olarak yorumlanmasının ardından yeni bir açıklamada bulundu. Çin’in Global Times gazetesine demeç veren Gao, “Aşının etkinliği düşük” dediği yönündeki haberlerin tamamen “yanlış anlaşıldığını” vurgulayarak “Farklı aşı türlerinin ardışık uygulanmasıyla aşının etkinliğinin artırılmasının bir seçenek olabileceğini söyledim.” dedi.

Dünyadaki bütün aşıların koruma düzeylerinin kimi zaman yüksek kimi zamansa düşük olduğunu anımsatan Çinli yetkili “Aşı etkinliğinin artırılması, dünya çapındaki bilim insanlarının düşünmesi gereken bir sorudur. Bu bağlamda, aşılama sürecini, doz sayısı ve aralıkları gibi yeni ayarlamalarla ve farklı aşı türleri ile ardışık aşılamayı benimsemeyi düşünebileceğimizi önerdim.” ifadelerini kullandı.

“AŞILARI PAYLAŞMAZSAK VİRÜS DÜNYAYI PAYLAŞACAK”

İnsanlığın yeni tip koronavirüsle ilk kez karşılaştığını ve bu nedenle söz konusu aşılarda çözülmesi gereken birçok sorun olduğu dile getiren Gao, “Şimdiye kadar benimsediğimiz tüm aşılama prosedürleri, diğer virüs aşılarının aşılamasının önceki tahminlerine dayanıyordu ve bu süreç oldukça iyi çalıştı. Ancak gelecekte, aşılamaya ilişkin iyileştirme yapmamız gerekirse, yeni tip koronavirüsün özelliklerine ve aşılama durumuna göre ayarlamalar yapabiliriz.” değerlendirmesinde bulundu. Gao açıklamasının devamında aşılama sürecine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Eğer aşı üretimi konusunda geleneksel yolu izlersek, bir yılda aşı üretemeyiz. Buna karşın dünya çapında bilim insanları birkaç ay içerisinde üretebilir ve bu dünya tarihinde bir ilk olur. Cevaplanması gereken çok sayıda bilimsel soru var. Aşılamanın faydaları risklerinden çok daha ağır basıyor. Bu yüzden herkesi aşı olmaya çağırıyorum. Aşılar adil kullanılmalı ve dünya aşıları paylaşmalı. Eğer dünya aşıları paylaşmazsa virüs dünyayı paylaşacak.”

YILIN İKİNCİ YARISINDA İHTİYAÇLAR KARŞILANACAK

Yeni tip koronavirüse karşı bilimsel yanıtlar üretmeye devam eden Çin, diğer yandan aşı üretimini artırmak için kolları sıvadı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu yetkilisi ve aynı zamanda ülkenin Covid-19 Aşı Geliştirme Projesi Başkanı Zheng Zhongwei, Chengdu kentindeki etkinlikte yaptığı açıklamada, “Bu yılın ikinci yarısında ihtiyacımızı tam olarak karşılayabilecek duruma geleceğiz.” diye konuştu.

Ülkenin önde gelen aşı üreticilerinden biyoteknoloji şirketi Sinovac, bu ay yaptığı açıklamada yıllık üretim kapasitesini üçüncü üretim tesisinin tamamlanmasının ardından iki kat artırarak 2 milyar doza çıkardığını duyurmuştu. Duetsche Welle sitesinin haberine göre, şirket nisan başına dek 200 milyon doz aşının Çin ve 20 farklı ülkeye teslim edildiğini duyurmuştu. Sinovac’ın ürettiği CoronaVac, ülkede üretilen dört Covid-19 aşısından biri. Sinovac firmasının verdiği bilgiye göre firmanın ürettiği CoronaVac aşısı 30’dan fazla ülkede kullanım izni aldı. Türkiye de Sinovac aşısı sipariş eden ülkeler arasında bulunuyor.

Öte yandan Brezilya Sao Paulo Eyaleti Butantan Enstitüsü, Sinovac Biotech’in geliştirdiği CoronaVac aşısının Brezilya’da gerçekleştirilen 3. faz klinik deneylerinin nihai sonuçlarını açıkladı. Araştırma, iki doz aşı arasındaki aralığın görece uzun olması durumunda, CoronaVac’ın tıbbi tedavi gerektirmeyen hafif vakalar da dâhil olmak üzere tüm vakalara karşı koruyucu etkisinin yüzde 62,3’e çıkabildiğini gösterdi. Araştırma sonucunda, iki doz aşı arasındaki en uygun aralığın 28 gün olduğu tespit edildi. Araştırma ayrıca, CoronaVac’ın Brezilya’da görülen P.1 ve P.2 mutant virüslerine karşı da etkili olduğunu gösteriyor.