Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacmi, geçtiğimiz sene bir önceki yıla oranla yüzde 58 artarak 5,3 milyar doları aştı. Şimdi inşallah birlikte atacağımız adımlarla, aynı hızla 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız.” dedi.

Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in Beştepe’de baş başa yaptıkları görüşme ve heyetlerin bir araya gelmesinin ardından çeşitli anlaşmaların imza törenine geçildi. İmzaların atılmasının ardından iki cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Sayın Tokayev’in yeni Kazakistan’ın şekillendirilmesinde gösterdiği azim ve irade takdire şayandır. Bu kapsamda yürütülen kapsamlı reform programını destekliyoruz. Kazak kardeşlerimizin istikrarı, huzuru, güvenliği ve refahı için üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzun altını tekrar çizmek istiyorum.

İş birliğimizin gerek ikili düzeyde gerek çok taraflı platformlarda daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesi imkânlarını değerlendirdik. Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacmi, geçtiğimiz sene bir önceki yıla oranla yüzde 58 artarak 5,3 milyar doları aştı. Böylece 5 milyar dolar olarak belirlediğimiz hedefimizi kısa sürede geride bırakmış olduk. Şimdi inşallah birlikte atacağımız adımlarla, aynı hızla 10 milyar dolar hedefine ulaşacağız.

Görüşmelerimizde, ulaştırmadan karşılıklı yatırımlara, savunma sanayinden enerji, eğitim ve kültüre kadar çok çeşitli alanlardaki geniş iş birliği potansiyelinden daha fazla faydalanma hususunda mutabık kaldık. Ayrıca bölgesel ve uluslararası meselelerde fikir teatisinde bulunduk. Özellikle Ukrayna’daki durumun bölgesel ve küresel etkilerini ele aldık.”

TOKAYEV: TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR STRATEJİK ORTAKTIR

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in açıklamalarından öne çıkanlar ise şöyle:

Kazakistan için Türkiye’den hiçbir zarar gelmemiştir. Her zaman iyilik görmüşüzdür. Bugüne kadar böyle olmuş ve böyle devam edecektir.

Türkiye, Kazakistan için çok önemli bir stratejik ortaktır. Özellikle Trans-Hazar uluslararası taşımacılık güzergâhının potansiyelini tam olarak kullanmaya iki ülke de niyetlidir. Jeopolitik durumun çetin bir hâl aldığı dönemde bu güzergâhın önemi daha da artmıştır.

Türkiye’deki görüşmelerde tutarı 1 milyar dolar olacak ticari evraklara imza atılacak.”