Xinhua

Geçen yıl Çin ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki sağlam ticaret işlemleri, şiddetli salgına ve gerileyen küresel ekonomiye rağmen, ikili ekonomik ortaklıktaki güçlü direnç ve devasa potansiyeli gösterdi.  

AB istatistik servisi Eurostat’a göre, Çin, geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri’ni (ABD) geçerek, AB’nin en büyük ticari ortağı olurken, iki taraf ayrıca, birbirlerinin piyasalarına yapılan ihracatta önemli yükselişe tanıklık etti.

Salgının şiddetlendiği bir dönemde, küçülen küresel ticaret dikkate alındığında, dinamik Çin-AB ticaret bağları gerçekten zor kazanıldı. Ticarette devam eden büyüme kısmen, Covid-19 salgınını kontrol altına almak için Beijing ve Brüksel arasındaki sağlam iş birliğinin bir sonucudur.   

Ölümcül patojeni yenmek için, Çin ile AB ülkeleri, birbirine tıbbi malzeme desteğinin yanı sıra aşı geliştirmede, klinik tedavi ve sınır ötesi yönetim konularında deneyimlerini paylaşarak, dayanışmanın gücünden yararlandılar.

ÇİN-AVRUPA YÜK TRENİ SEFERLERİ 2019 YILINA GÖRE YÜZDE 50 ARTTI

Bununla beraber, canlı iki yönlü ticaret, iki taraf arasındaki güçlü ekonomik tamamlayıcılıktan faydalanıyor. Bu, salgın sırasında, Çin-Avrupa yük treni hizmetinin, Avrasya bölgesinde neden devam ettiğini açıklayabilir. Geçen yıl, Çin-Avrupa yük treni seferleri 2019 yılına göre yüzde 50 artarak, 12 bin 406 sefer ile rekor kırdı. Ocak ayında tren seferleri, önceki yıl aynı döneme göre yüzde 66 artışla bin 165’i gördü.

Bu, durum, koronavirüs salgını döneminde, bu modern bölgesel üstü deve filosu, ikili ticari faaliyetler için ivmeyi sürdürmede ve Çin ile Avrupa ve diğer ülkeler arasındaki rotalarda istikrarlı mal tedarikini sağlamak için vazgeçilmez bir rol oynuyor. Çin ekonomisindeki hızlı toparlanma ayrıca, birçok Avrupa firmasının Çin piyasasına güvenmesinin ve yatırımlarını dünyanın çeşitli yerlere yaymasının temel sebebidir. 

AVRUPALI ŞİRKETLER ÇİN’DEKİ YATIRIM VE ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTIRDI

Geçen yıl BMW, Daimler ve Siemens gibi Avrupalı şirketler Çin’deki yatırım ve üretim kapasitesini

artırdı. 2020 yılında Airbus 99 adet ticari uçağı Çin’e teslim etti, bu şirketin yıllık küresel teslimatlarının yüzde 17,5’ini oluşturuyor. Özellikle geçen yıl son çeyrekte Çin’in oranı, Avrupalı uçak üreticilerinin küresel teslimatlarının yüzde 25’ini oluşturdu. Dirençli Çin-AB ekonomik ortaklığı, ikili ekonomik iş birliği için daha parlak bir geleceğe dair bakış sundu.

2020 yılında Çin ile AB, Kapsamlı Yatırım Anlaşması üzerindeki görüşmelerini tamamladı ve coğrafi işaretler anlaşması imzaladı. İki taraf ayrıca, yeşil ve dijital iş birliği için ortaklık kurmaya karar verdi. Bu anlaşmalar gelecek aylarda ve yıllarda daha fazla iş fırsatı yaratacak ve iki tarafın şirketlerinin, birbirlerinin piyasalarındaki potansiyeli daha fazla kullanmalarına yardımcı olacak. 

Yeni kalkınma modelini teşvik ederken Çin, söz verildiği gibi, AB üyelerinin de içinde bulunduğu dünyadaki bütün ülkelere, büyük fırsatlar ve daha uygun yatırım ortamı yaratarak, açılımı genişletmeye ve yerel oyun alanını eşitlemeye devam edecek. Canlı ikili ticaret ve ekonomik ortaklık bir kez daha, iki taraf karşılıklı fayda iş birliğine sadık kaldığı zaman, zorlu günlerde bile cömertçe ödüllendirileceklerini kanıtladı.

Geleceğe baktığımızda, Beijing ile Brüksel iş birliğini devam ettirdiği ve pragmatik anlamda kazan kazan iş birliğini ilerletmeye odaklandığı sürece, bu durumdan daha fazla faydalar elde edecekler.