Akademisyen Dr. Altay Atlı, CRI Türk’te Samet Demir’in hazırlayıp sunduğu “Ekonomi Basını” programına konuk oldu. Atlı, Çin’den gelen aylık ekonomi verilerini ve Çin’deki elektrikli araç piyasasını ilgilendiren gelişmeleri değerlendirdi.

İlk olarak Çin’den gelen aylık ekonomi verilerine değinen Altay Atlı, ocak ayının enflasyon rakamlarını yorumladı.

Tüketici fiyatlarındaki yükselişin beklentilerin bir parça üstünde olduğunu ifade eden Atlı, “Şubattan itibaren enflasyon oranları hep eksideydi, sadece temmuz ayında artıdaydı şimdi iki aydır tekrar pozitif rakamlara çıkmış durumda. Eksi enflasyon çok iyi bir şey değil. Japonya’nın yıllarca uğraştığı bir sorun. Tüketici açısından olumlu gibi görünebilir ama ekonominin genelinde sorun yaratabilecek bir durum. Sonuçta enflasyon eksi olarak çıktığında fiyatlar sürekli düşüyor hale geldiğinde üreticilerin de cirolarının sürekli düşmesi anlamına geliyor. Onlar düştükçe yeni yatırım da olmuyor yeni istihdam da olmuyor. O açıdan yüzde 1-2 enflasyon olumludur.  Japonya’da da hedef yüzde 2’yi görmek ama bir türlü bu olmadı. Son 5 yılın rakamlarına baktığımızda aylık enflasyonu sürekli sıfır ile bir arasında görüyoruz. Sadece 2016’da yüzde 1,5 kadar olmuş ama şimdi bunun tekrar toparlanması iyi bir gelişme. Üretici fiyat endeksi de şubattan beri ilk kez pozitifi gördü 0,3 oldu. Burada da üretimin tekrar canlandığı görülüyor. Talebin de canlandığını görebiliriz.” dedi.

ÇİN’İN 2035 HEDEFİ İLE GENERAL MOTORS’UN 2035 HEDEFİ UYUMLU

Çin’den gelen aylık ekonomi verilerinin içinde otomotivdeki satış verilerine dikkat çeken Altay Atlı, yeni enerjili otomotiv sektöründeki satışların önemine vurgu yaptı.

 Aylık 2,5 milyondan fazla satış yaşandığını aktaran Atlı, “Bence buradaki önemli veri, 180 bine yakın elektrikli ve hibrit araç satışı. Yani elektrikli ve hibrit araç piyasası Çin’de gelişiyor, büyüyor. Çin bunu destekliyor, burada büyük aşama kaydedildi. Çin üç ay kadar önce, 2035 yılına kadar Çin’de satılan araçların çoğunluğunun elektrikli veya hibrit olması yönünde hedef belirlemişti. Enteresan bir karar da Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) geldi. General Motors (GM) 2035’e kadar, yani Çin ile aynı yıl için söylendi, fosil yakıtlı araç üretimini tamamen durdurup elektrikliye geçecek. Burada şu söyleniyor ‘GM bu konuda Çin ile ortaklıklar kurabilir.’ Firma açısından bakacak olursak Çin çok önemli bir pazar. Çin’de birden fazla GM firması var, bunlar genelde Çinli firmalarla yüzde 50 ortaklıkla oluşturulmuş olan girişimler. Çin’de oldukça büyük pazara sahipler. Hatta GM’in Buick, Cadillac, Chevrolet markaları, Çin’e uyarlanmış olan Baojun ve Wuling isimleriyle satılıyor. Çin pazarı otomobil açısından dünyanın en büyük pazarı. Dünyadaki bütün otomobil satışlarının 3’te 1’i Çin’de gerçekleştiriliyor şu anda. ABD ve Japonya’dan daha büyük, hatta ABD ile Japonya’yı topladığınız zaman bile Çin daha büyük. Kısa süre önce GM’den bir açıklama vardı. SUV denilen araçların Çin’de üretim ve satışına başlanacağı açıklandı. Pazara artık SUV ile de gireceklerini duyurdular. Şimdi Çin’de de elektrikli otomobiller konusunda böyle bir hedef varken GM’in Çin’de ortaklık yapmak istemesi çok anlamlı. Burada sadece piyasanın büyüklüğü değil Çin’i cazip kılan, Çin bu otomobillerin üretiminde de aşamalar kaydetti. Örneğin taksi şirketleri, ticari filolar elektrikliye geçtiği zaman teşvik alabiliyorlar. Burada teknolojiye de baktığımızda Çin’in batarya teknolojisinde önemli bir noktaya geldiğini görüyoruz. Dünyada belirli bir seviyeye ulaşmış durumda. Yaklaşık bir yıl kadar önce şöyle bir karar alındı; Çin’de üretilecek otomobillerde Çinli tedarikçilerin bataryaları kullanılacak. Yani GM ya da Volkswagen’in Çin’de üreteceği elektrikli araçlarında Çinli batarya üreticilerin malları kullanılmak zorunda. Özellikle batarya konusunda Çin önemli bir noktaya gelmiş durumda. Zaten GM de ilk değil, Japonya’dan Toyota’nın da Çinli geliştiricilerle birlikte elektrikli otomobil yapma girişimleri var.” diye konuştu.

ORTAK GİRİŞİMLER TİCARET SAVAŞINA KARŞI OLUMLU HAVA OLUŞTURABİLİR

Dünyada şu anda elektrikli otomobil denilince akla ilk Tesla’nın geldiğini belirten Altay Atlı, ABD’lilerin bu alanda daha fazla isim duyurduğunu söyledi.

Teknoloji alanında Çin’de sağlanan başarının da yavaş yavaş benzer bir yönde ilerlediğini kaydeden Atlı, “Tesla’nın kendisi de zaten Çin’de üretime başlamış durumda. Bu gelişme, yani bir Amerikan firmasının Çin ile elektrikli araçlar konusundaki iş birliği isteği, son dört yılda yaşananları tersine çevirme potansiyeli olan bir durum. Birkaç ay öncesine kadar teknoloji savaşlarını görüyorduk, Çinli telefon şirketlerinin Amerikalı çiplere ihtiyacı vardı ancak ABD bunların satışını engelliyordu. Zaten ticaret savaşları büyük bir engeldi. Ticaret savaşı bitmiş değil ama bu adım her iki tarafa da fayda sağlayacak. Elektrikli araçların maliyetini düşürecek, kullanımını artıracak, çevreye de katkısı olacak bir gelişme. Bunun ne noktaya geleceğin göreceğiz. GM yıllardır Çin’de var, Çin’de sadece üretim yapmıyor, Çin’de araştırma ve geliştirme de yapıyor. Bunu takip edeceğiz.” ifadelerini kullandı.