Gazeteci İsmet Özçelik, CRI Türk’te Tuğçe Akkaş’ın hazırlayıp sunduğu “Dünya Postası” programına konuk oldu. Özçelik, iç ve dış politikadaki son gelişmeleri değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO hakkındaki son açıklamalarını yorumlayan Özçelik, Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç konularındaki vurgusunu aktardı.
“ERDOĞAN, FİNLANDİYA VE İSVEÇ’E DÖRDÜNCÜ KEZ ‘HAYIR’ DEDİ”
Erdoğan’ın aynı açıklamayı dördüncü kez yaptığını belirten Özçelik’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Erdoğan, ısrarla Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya alınmasına ‘hayır’ diyeceğini söylüyor. İsim vermese de doğrudan Biden’ı hedef aldı. Erdoğan’ın açıklamaları Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve NATO arasındaki gerilimi artırdı. Erdoğan pazarlıkta çıtayı yükseltiyor diyenler var, hayır diyecek ve İsveç ile Finlandiya’nın NATO’ya girmesini tıkayacak diyenler var. Tekrar edersek Erdoğan dördüncü kez hayır diyeceklerini vurguladı. Her açıklaması da bir öncekinden daha sert.
DIŞ BASINDA TÜRKİYE’NİN TAVRI
İngiltere’de yapılan haberlerde ‘Erdoğan, Putin’e kıyak geçti.’ başlığı kullanılmış. Financial Times, ‘NATO toplantısını Türkiye engelledi.’ diyor. ABD basınında da garip bir durum var. ‘Türkiye NATO’yu tehdit etti.’ diye değerlendiriyorlar. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’yı reddetmekle tehdit etti deniliyor. Türkiye sorun çıkarıyor, diye tuhaf bir değerlendirmede bulunuyorlar. Alman medyası da ‘Bu şaşırtıcı değil.’ diyor.
RUSYA’DAN MÜZAKERE VURGUSU
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, ‘Müzakereleri sonlandıran biz değiliz Ukrayna’ açıklaması yaptı. Müzakere masasına dönmeye hazırız mesajı veriyor. Bunu ne zaman söylüyor Rusya? Mariupol’deki durumu kontrol altına aldıktan sonra bunu yapıyor. Bir anlamda zaferden sonra bu açıklamayı yapıyor.
Ukrayna’nın Almanya Büyükelçisi’nden bir açıklama geldi. Büyükelçi, Normandiya formatındaki ateşkes görüşmelerinin yeniden başlamasını önerdi. Bu Kiev’in görüşü mü şahsi görüşü mü bilinmiyor. Bu da Ukrayna’nın artık yavaş yavaş masaya oturmak zorunda kalacağı anlamına geliyor. Normandiya dörtlüsü Rusya, Fransa, Almanya ve Ukrayna dörtlüsü.
RUSYA’YA YAPTIRIMLAR
Rusya’ya yaptırımlar romancılara, sanatçılara, kedilere kadar gitmişti. Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’e yaptırım açıklandı. Schröder, Almanya ile Çin arasındaki ilişkileri geliştiren bir kişiydi, Rusya ile ilişkileri geliştiren biriydi. Görevden ayrıldıktan sonra da Kuzey Akım 1 projesine başkanlık yapıyordu. Kuzey Akım 2’yi de destekliyordu. Kriz sırasında Putin ile görüştü barış sağlanması için çaba sarf etti. Bu durum Avrupa ve Almanya’daki bazı kişileri rahatsız ediyor. Hem Avrupa’daki hem de Almanya’daki haklarından mahrum ediliyor. Çok değil Almanya’daki eski başbakanlara bir sekreter bir ofis veriliyor. Merkel zamanı bu 9 kişiydi bir karar çıkarıldı ve 12 kişi oldu. Burada Schröder’den intikam alma durumu var.
SHANGHAI İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜNDEN NATO AÇIKLAMASI
NATO hem Avrupa’da genişlemeye çalışıyor hem de Asya’da yeni bir NATO kurulmaya çalışıyor. Bunların amacı Avrupa’da Rusya’yı kuşatma Asya’da da Çin’i kuşatma. Shanghai İş Birliği Örgütü (SİÖ) Genel Sekreteri de buna işaret etti. Shanghai İş Birliği Örgütü her ne kadar askeri bir konumda değilse de ciddi bir örgüt ve dünyada herkesin izlediği örgütlerinden biri. Genel Sekreter, ‘NATO’nun genişlemesine bir neden göremiyorum. Soğuk Savaşın bir ürünüdür günümüzde de NATO’ya yer yoktur.’ dedi. NATO’ya genişlemeyin artık bundan size bir hayır yok demeye getiriyor.
SÜLEYMAN SOYLU TERÖRE DİKKAT ÇEKTİ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu basın toplantısı düzenledi. Soylu, teröre dikkat çekti. Çorum’da yapılan bir operasyonda ele geçirilenlerin verdiği bilgiler üzerinden çalışmalar yapıldığını söyledi. Orada bir merkezden çok farklı bilinen örgütlere talimatlar veriliyor dedi. Bütün örgütlerin iplerinin aynı merkezde olduğunu söyledi. DEAŞ’a dikkat çekti, hiç çatışmadan DEAŞ’ın Rakka’yı PKK’ya teslim ettiğini söyledi. Bunların Afganistan’ın Çin sınırına götürüldüğünü söyledi. Bu önemli. Bakan düzeyinde bunun dile getirilmiş olması önemli. Bunların Çin sınırında Uygur Bölgesi’nde bölücü faaliyette kullanılacağını ifade etti.
RUSYA’DAN HAVA SAHASI TALEBİ
Rusya için Suriye’ye askeri ve sivil sevkiyatta Türkiye hava sahası kullanımı yasaklanmıştı. Ukrayna savaşı ortamında bu durdurulmuştu. Rusya, şimdi tekrar başlamak istiyoruz, dedi ve ‘Bu meseleyi eski haline getirmek istiyoruz. Türkiye üzerinden bu ilişkiyi kurmak istiyoruz.’ denildi. Suriye’de Astana süreci iş birliğimiz var. Bir şekilde masaya oturuyoruz ve bir yerde anlaşıyoruz. Bu konuda da anlaşabileceğimizi düşünüyorum.”
Benzer Haberler





