Sanal olarak dün düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’nde, Covid-19 aşılarının üretilmesi ve dağıtılması ile salgın sonrasında ekonominin yeniden canlandırılması gibi konular tartışıldı.
Toplantıdan sonra yayımlanan ortak açıklamada, G7’nin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), G20 ve diğer çok taraflı örgütlerle beraber, küresel sağlık güvenliğini güçlendirme ve pandemilere hızlı yanıt verme alanlarında iş birliği yapmanın yanı sıra, insanlığın sağlık ve refahı için çok taraflı iş birliğini pekiştirerek, 2021 yılını çok taraflılığı için bir milat hâline getireceği bildirildi.
Açıklamada, “G7, Covid-19 salgınıyla mücadelede iş birliğini güçlendirerek, DSÖ’nün liderlik ve koordinasyon rolünü destekleyecek; küresel çapta aşı geliştirme çalışmalarını ve ilgili düzenlemeleri hızlandırarak, aşı imalatçılarıyla üretim kapasitesinin artması konusunda iş birliği yapacak; mutasyon geçiren Covid-19 virüslerinin genetik dizilimine dair bilgi paylaşımını artıracak.” ifadeleri kullanıldı.
DSÖ’nün küresel aşı ve tedavi programı ile COVAX planına yönelik desteklerin yinelendiği açıklamada, G7’nin aşı ve tedavi imkânlarına adil şekilde erişimin sağlanması amacıyla COVAX’a verilecek desteği 4 milyar dolar artırarak, 7 milyar 500 milyon dolara çıkaracağı kaydedildi.
Açıklamada, G7 üyelerinin G20 ve uluslararası finans kuruluşlarıyla iş birliği yaparak, salgın sonrasında küresel ekonomiyi yeniden canlandırmak için çaba harcayacağının altı çizildi.
Açıklamaya göre G7, iklim değişikliğiyle mücadele etmek, temiz enerjileri geliştirmek ve biyoçeşitliliği korumak gibi alanlarda, daha serbest ve daha adil birçok taraflı ticaret sistemi ile kurallar çerçevesindeki iş birliğini destekleyecek.
G7 liderleri, 2020 yılının nisan ayından bu yana ilk kez bir araya geldi. Zirve, aynı zamanda Joe Biden’in Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı olarak göreve başlamasından sonra katıldığı ilk başlıca çok taraflı toplantı oldu.