Güney Kore Savunma Bakanlığı, “2020 Savunma Konulu Beyaz Kitap”ı salı günü yayımladı. Güney Kore, Japonya ve Çin dâhil olmak üzere bazı komşu ülkelere yer verdiği bölümlerde değişikliklere gitti.
İki yıl önce yayınlanan “Beyaz Kitap”, Güney Kore ile Japonya’yı “coğrafi ve kültürel olarak yakın komşular ve küresel barış ile refah için iş birliği yapan ortaklar” olarak tanımlanmıştı. En son rapor ise, iki ülkenin “yalnızca iki ülkenin ilişkileri için değil, aynı zamanda Kuzeydoğu Asya ile dünyada barış ve refah için de iş birliği yapması gereken yakın komşular” olduğunu belirtiyor.
Güney Kore Savunma Bakanlığından bir yetkilinin, Japonya’nın 2019’da Güney Kore’ye karşı uyguladığı yaptırımlar göz önüne alındığında, bakanlığın Japonya’yı “komşu” olarak adlandırmasının “makul” olduğuna karar verildiğini söylediği ülke basınında çıkan haberlerde vurgulanıyor.
Değişen bu ifadeler, son siyasi gelişmelerin Seul ile Tokyo’nun birbirinden uzaklaştırdığını ve iki taraf arasındaki belirsizliğin arttığını gösteriyor. Tartışmalı Dokdo Adaları gibi tarihi sorunların güncel tutulması tartışmaların yeniden alevlenebileceğine işaret ediyor.
“KUZEY KORE” SAYFASI

Beyaz Kitap’ta “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti” (Kuzey Kore) için ayrılan bölüm, bir önceki rapor ile aynı kaldı. 2018’de liderleri arasında yapılan zirveler ardından Korelerarası ilişkilerdeki iyileşmeyi bozmamak adına “düşman” kelimesine Beyaz Kitap’ta yer verilmediği görüldü.
Ancak son raporlar Kuzey Kore’nin askeri değişikliklerine teknik anlamda güncelleme getirdi.
Beyaz kitapta yer alan bilgilere göre:
“Kuzey Kore’nin şu anda Stratejik Kuvvet Komutanlığı altında 13 füze tugayına sahip olduğu ve 2018’den bu yana dört ünite eklendiği,
Kuzey Kore Topçu Birliklerinin, Güney Kore hedeflerini vurmayı amaçlayan kısa menzilli Scud ve Rodong füzeleri kullanabilecekleri,
Yaklaşık bin 300 kilometre ve üç bin kilometre uçabilen Musudan füzeleri ile Guam’daki stratejik Amerikan askeri üsleri menzile girdiği” belirtilenler arasında.
THAAD VE ÇİN RAPORU
Japonya’yı “ortak” olarak tanımlamaktan vazgeçen Güney Kore, Çin ilişkilerine dair açıklamalarda olumlu sinyaller verdi. Raporda Çin’in, Güney Kore’nin 2016 yılında topraklarına ABD’nin Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) sistemini konuşlandırma kararına sert tepki göstermesine atıfta bulunuluyor.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in 26 Ocak’ta gerçekleştirdiği telefon görüşmesi ardından, iki tarafın iş birliği ve siyasi güven için somut adımlar atmaya başladığı görülmüştü.
Savunma raporu ve hükümet tarafından yapılan açıklamalarda Güney Kore’nin, ekonomi ve güvenlik konularında Çin ile ABD arasında taraf tutmak istemediği açıkça görülüyor. Güney Kore, stratejik çıkarlarına göre yol alırken, Washington’ın ülkedeki Demokrat Parti iktidarı üzerinde daha fazla baskı oluşturması beklenenler arasında.
Haber: Mehmet Emre Öztürk
Benzer Haberler





