Haber: Gökhun Göçmen

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Omicron varyantı salgının başından bu yana dünya için en büyük meydan okuma olabilir. Dün öpa Sağlık Örgütü (DSÖ) vaka sayılarının son iki hafta içinde iki katına çıktığını ve yaklaşık 6-8 hafta arasında Avrupa’nın yarısının Omicron varyantına yakalanabileceğini duyurdu. Benzer bir uyarıyı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) için yapan Joe Biden’ın koronavirüs danışmanı Anthony Fauci de varyantın sonunda hemen hemen herkesi bulacağını söyledi.

İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya’da 24 saatte tespit edilen Covid-19 vaka sayısı 851 bin 385 olarak kaydedildi. Bu ülkelerdeki toplam can kaybı ise 1249 olarak açıklandı.

“EN İYİ SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI AŞILAMA”

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge Omicron Omicron’u “Batı’dan Doğu’ya uzanan dev bir dalgaya” benzetirken, uzmanlar varyantın hastane kapasitelerini zorlayabileceğini vurguluyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde Viroloji ve Biyoteknoloji Uzmanı olarak çalışan Dr. Semih Tareen, CRI Türk için yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

“Omicron varyantının zayıf olduğuna dair haberler ve söylentiler yayılmaya devam ediyor. Buna karşın Omciron varyantının Delta varyantına nazaran defalarca kez bulaşıcı olduğunu unutmayalım. Hastanelik olan vakalarda bir rahatlamayı görme şansınız olmayabilir. Bu nedenle Omicron varyantı hakkında söylentileri doğru bulmuyorum. Omicron ile pandemi bitecek de diyemeyiz. Salgının başından bu yana “sürü bağışıklığı” diyenler oldu. Zaten sürü bağışıklığını kazanmanın en iyi yolu da aşılamadır.”

SOSYAL MEDYA SÖYLENTİLERİNE DİKKAT 

Omicron varyantı sadece ABD ve Avrupa’da değil Çin Halk Cumhuriyeti’nde alarm verici seviyeye yükseldi. Beijing 2022 Kış Olimpiyatları öncesinde “sıfır vaka” hedefi izleyen Çin yönetimi Xi’an ve Tianjin gibi kentlerde katı izolasyon önlemlerini hayata geçirirken virolog Semih Taaren “Çin gibi ülkeler bu tür salgınlarla daha iç iiçe yaşadığı için tarihte, Amerika ve Türkiye gibi ülkelere kıyasla daha tedbirli ve daha deneyimli.” diye konuştu.

Çin’de hayata geçirilen tedbirlerin ABD ve Türkiye gibi ülkelerde halk tarafından kabul edilemeyeceğine işaret eden Semih Taaren, salgınla mücadelede ülkeden ülkeye farklı yaklaşımların görülebileceğini söyledi.

Semih Tareen ayrıca salgına ilişkin sosyal medyada yayılan bilgi kirliliğine dikkat çekti. Çin’de Covid-19 nedeniyle insanlarda kanamalar meydana geldiğine ilişkin iddiaları yanıtlayan virolog Tareen şunları kaydetti:

“Sosyal medyada her zaman yanlış veya eksik bilgi daha kolay yayılır. En son kanama haberlerinde de bunu gürdük. Oysa bu haberler ortaya çıkan “hanta virüsünden” dolayı ama maalesef Covid-19 ile karıştırıldı. Gerçekte Covid’e neden olan koronavirüsün hanta gibi hemorajik ateş semptomlarına neden olma ihtimali pek yok.”