China Daily

Küresel halk sağlığı sorununun nasıl aşılacağı ve yeni koronavirüse karşı mücadelede küresel iş birliğinde nasıl ilerleme sağlanacağı, geçen hafta cuma günü Münih Güvenlik Konferansı’nın gündeminde üst sıralarda yer aldı.

Birçok ülke aşı araştırma, geliştirme ve üretimini desteklediği için, aşıların eşit dağıtımı ve kitlesel aşılama konusu yoğun ilgi gördü.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, konuşmasında, aşı eşitliğinin, uluslararası toplum için en büyük ahlaki testi olduğuna işaret etti. 10 ülke nüfuslarının yüzde 75’ini aşılayacak kadar aşı temin ederken, 130’dan fazla ülke henüz aşı alamadı. 

Salgının, en ciddi küresel sorun olduğu zamanda, BM ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), aşı üretimi standardını, dağıtımını ve yeni ilaç araştırmalarını teşvik ederek, özellikle gelişmekte olan ülkeler olmak üzere, bütün dünyanın aşılanmasını ilgili taraflarla koordine edip edemeyeceği önemlidir. Bu da, sadece bütün ülkelerin dayanışmasını değil, aynı zamanda küresel aşılama programlarının geliştirilip uygulanması için teknoloji, endüstriyel ve lojistik kapasitelere sahip işletmelerin katkısını da gerektiriyor.

40’TAN FAZLA ÜLKE ÇİN AŞISI İTHAL ETMEK İÇİN GİRİŞİMDE BULUNDU

DSÖ liderliğinde, Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında, 2021 yılı sonuna kadar küresel çapta, en az 2 milyar doz güvenli ve etkili aşının teslim edilmesi bekleniyor. Çin, geçen yıl ekim ayında bu programa katıldı ve küresel gelişimi, üretimi ile aşılara eşit erişimi hızlandırmada öncü oldu. Çin, şubat ayında, COVAX’a ülke içinde üretilen 10 milyon doz aşı teslim etmeye karar verdi. 

Çin, şimdiye kadar 53 gelişmekte olan ülkeye aşı yardımı yaptı, ihraç etti ve 22 ülkeye de ihraç ediyor. 40’tan fazla ülke Çin aşısı ithal etmek için girişimde bulundu ve birkaç ülkenin liderleri, kamuoyu önünde bu aşılarla aşılandı. 

Salgınla küresel mücadele, uzun vadeli bir projedir. Hiçbir ülke, evrensel aşılama uygulaması yapılıncaya kadar huzura kavuşamaz. Uluslararası toplum, aşı araştırma ile geliştirme, üretim, dağıtım ve ulaştırmasında, özellikle gelişmekte olan ülkelere aşı yardımı yapma konusunda bir uzlaşmaya varmak için iş birliğini derinleştirmenin yollarını bulmalıdır.